Rauhaa, rakkautta ja death metallia

tiistaina, maaliskuuta 22, 2005

Douglas Kellnerin luento

Yhdysvaltalainen professori-mediatutkija Douglas Kellner piti eilen (21.3.2005) puolitoistatuntisen luennon Jyväskylän yliopiston Agorassa aiheenaan painotuore kirjansa Media Spectacle and The Crisis of Democracy.

Kellner kertoi yhdysvaltalaisen median tilasta, siitä miten se on muuttunut vuosikymmenen aikana ja miten valtaa pidetään maassa yllä. Ensinnäkin, Bushin valtaantulon yksi merkittävimmistä edellytyksistä on ollut joukkotiedotusvälineiden muuttuminen oikeistolaisiksi. Vielä Clintonin ollessa vallassa media yritti ujuttaa presidenttiä vaikka väkisin skandaaleihin - onnistuen ainakin siinä yhdessä surullisenkuuluissa tapauksessa. Bushin Amerikassa presidentin kritisointi johtaa ajojahtiin. Päämedioiden ajautuminen "vallan mahtikoirasta vallan sylikoiraksi" on Kellnerin mielestä riittävä syy kutsua amerikkalaisen demokratian olevan kriisissä.

Texasin yliopistosta Bushin kuvernöörikauden aikana Kalifornian yliopistoon siirtynyt Kellner kertoi esimerkin, missä yliopisto oli kieltäytynyt ottamasta Laura Bushia vierailijaluennoitsijaksi. Tämä uutisoitiin Bushin leiristä niin, että kahden opiskelijan sanomisia siteerattiin nimellä. Sen seurauksena opiskelijat saivat satojatuhansia vihamielisiä yhteydenottoja poliittisesti oikeistolaisilta amerikkalaisilta, joita kieltävä päätös suututti. Vastaavien ajojahtien mobilisointi onnistuu, koska Kellnerin mukaan amerikkalainen oikeisto on viime vuosina järjestäytynyt tiiviiksi.

Kellnerin kertoi, miten Bushin hallintokoneisto lähettää joka päivä muistion päivän uutisoitavista asioista Foxin uutispäälliköille. Aiemmin suuryritykset saattoivat pyrkiä vaikuttamaan julkikuvaansa lähettämällä yltiöpositiivisia mainosvideoita näytettäväksi tv-kanavilla. Bushin hallinto käyttää pitkälti yli 100 miljoonaa dollaria vastaavien videoiden tekemiseen, missä Bushin päätöksentekotaitoja kehutaan.

Kuva näyttää synkältä, mutta se ei sitä kuitenkaan ole. Kellner nosti esille vaihtoehtoiset tiedonvälityskanavat, joista tärkeimpänä hän pitää weblogeja. Kellner päivittää itsekin BlogLeft -julkaisuaan tiheästi - ja jos mies on luennoimassa Euroopassa, avustajat auttaa. Tällä hetkellä Yhdysvalloissa tutkitaan minkälainen merkitys blogeilla ja muilla vaihtoehtomedioilla (myös Michael Mooren elokuvalla/elokuvilla) oli vuoden 2004 presidentinvaaleissa.

Kellner oli hyvä luennoitsija. Hän korosti olevansa itsenäinen ajattelija, eikä kaikesta bush-vastaisuudestaan huolimatta olevansa demokraatti. Kuvaksi muodostui sen verran et-kyllä-muuten-usko-tätä, että sen todenmukaisuutta jo epäilee. Mutta, kyllä, hieman oudollaanhan asiat tällä hetkellä ovat.