Rauhaa, rakkautta ja death metallia

tiistaina, lokakuuta 26, 2004

John Peel 1939 - 2004

Maailman legendaarisin radio-dj, englantilainen John Peel kuoli sydänkohtaukseen tänään. Surullinen uutinen, joka saa samalla miettimään, miten yksi ihminen voi tehdä elämänsä aikana järkyttävän merkittävän, monipuolisen, ihaillun ja vaikutusvaltaisen uran soittamalla radiossa lempimusiikkiaan. Toista Peeliä ei tule.

En ikinä kuunnellut Peelin ohjelmia, joten minuun hänen työllään ei ole ollut suoraa vaikutusta. "Peel Sessions" -levyjä olen muutaman kuullut; vuosien aikana Peelin luona kävi äänittämässä satoja yhtyeitä pop-musiikin laidasta yli toisen laidan, Carcassista Aavikkoon. Peelin kuuntelijoille viehätys oli varmasti hänen kykynsä tuoda esille kaikenlaista uutta musiikkia, oli se sitten kokeellista elektroa tai brutaalia death metallia.

Muistan lukeneeni Rumbasta Peelin haastattelun joitain vuosia sitten. Mies kuvaili levykokoelmaan laajahkoksi, koska useat levy-yhtiöt lähettävät hänelle näytekappaleet kaikista levyistään. Kuuntelemattomiakin levyjä oli tuhansia, kaikkiaan vinyylejä oli muistaakseni yli 50 000 ja CD-levyjä lähes yhtä paljon. Peel rakensi taloonsa lisäsiiven saadakseen kokoelman mahtumaan taloon ja pian - symmetrian vuoksi - piti taloon rakentaa jo toinen lisäsiipi. Kun tyttären hevonen kuoli, oli konia hädin tuskin viety tallista pois, kun Peel naulasi seiniin levyhyllyjä.

Toivottavasti tuota kokoelmaa käsitellään nyt arvokkaasti. 40 vuoden ajan koottuna sillä on mittaamaaton kulttuurihistoriallinen arvo.

np: The Haunted - Revolver cd