Rauhaa, rakkautta ja death metallia

maanantaina, tammikuuta 10, 2005

Luuvitonen Extra - Choosing Death (vko 2)

Juuri ennen joulua sain arvostelukappaleen Albert Mudrianin kirjasta Choosing Death - The Improbable History of Death Metal and Grindcore. Kirja nitoo vajaaseen kolmeensataan sivuun kyseisten musiikkityylien kehityskaaret, jotka nivoutuvat varsin läheisesti toisiinsa.

Mudrianin kunniaksi on sanottava, että hän on hienosti jaksanut rakentaa kirjaan kronologisen juonen. Näin tapahtumien kehitys selviää varmasti paremmin kuin yksittäisistä bändihaastatteluista. Näkyvimmin kirjassa on esillä Napalm Death; kirja toimii samalla lähes Nappiksenkin historiikkinä. Siinä sivussa käydään toki läpi Deathin, Morbid Angelin, Carcassin ja monien muiden tarinat.

Kirjassa on myös edesmenneen John Peelin johdanto. Hänellä on oma vahva roolinsa myös death metallin ja grindcoren historiassa.

Suomesta kirjaa voi tilata esim. BookPlus-kirjakaupasta.

Kirjaa komppaamaan julkaistiin Relapsen toimesta samanniminen kokoelmalevy. Tein vuoden ensimmäisen Luuvitosen levyllä esiintyvistä artisteista, niistä biiseistä mitä onnistuin löytymään. Neljä viidestä on Earachen bändejä, koska a) lafkalla on suuri rooli 15 vuoden takaisissa kuvioissa ja 2) lafkan sivuilla on komeat ääniarkistot.

Morbid Angelin Altars of Madness on ehdoton dm-klassikko ja "Chapel of Ghouls" toinen sen ehdottomista kohokohdista. Biisin väliosan hyytävien kitaramelodioiden jälkeen tulee ehdoton sing along -kohta: "Demons attack with hate/ Satan in the fires of hell awaits/ Death against you all/ God hear my death call". Carcassin biisistä hehkutin jo aiemmassa viestissä. At The Gatesin Slaughter of the Soulin julkaisusta tulee jo piru vie kymmenen vuotta syksyllä. Levy ei ole vanhentunut päivääkään. Slaughter on ensimmäinen dm-klassikko, jonka syntyä todistin ns. aikalaisena. Pig Destroyer edustaa 'vitosessa uudempaa grindcore-polvea ja "Piss Angel" on varsin menevä biisi bändin läpimurtolevyltä. Entombedin "Wolverine Blues" oli pakko laittaa, vaikka houkutus bändin vanhempaan materiaalinkin oli. "Wolverine Blues" on edelleen ainoa kappale, minkä olen sujuvasti kuunnellut noin 30 kertaa peräkkäin - valehtelematta! Nytkin jälleentapaaminen sai aikaan suuria eleitä ja naaman vääntelyä. Anza, sun pitää tsekata tämä!
Morbid Angel - "Chapel Of Ghouls"
(mp3, 7,0 MB, levyltä Altars Of Madness)

Carcass - "Incarnated Solvent Abuse"
(mp3, 5,6 MB, levyltä Necroticism - Descanting The Insalubrious)

At The Gates - "Under A Serpent Sun"
(mp3, 4,6MB, levyltä Slaughter Of The Soul)

Pig Destroyer - "Piss Angel"
(mp3, 3,5 MB, levyltä Prowler In The Yard)

Entombed - "Wolverine Blues"
(mp3, 2,1 MB, levyltä Wolverine Blues)
Edellinen: Luuvitonen - Hitaasti (vko 51)