Rauhaa, rakkautta ja death metallia

tiistaina, syyskuuta 21, 2004

Eläimen euroarvoinen hinta

Maikkarin uutiset nostivat voimakkaasti esille ajatuksen mahdollisesta joutsen- ja hyljejahdin aloittamisesta. Sympaattinen - ja absurdi - aihe, pisteet Maikkarille. Tänään Kymppiuutiset uutisoi naurulokkimyrkyttäjän tuomiottajättämisestä. Tarkempaan en uutista muista, löydä. Maikkarin uutisiakaan ei voi enää näemmä ilman euroja katsoa netistä.

Kamera-lehti 8/2004 sisälsi artikkelin rauhoitetuille ja uhanalaisille eläimille määritellyistä korvaushinnoista. Luettelo ja hinnat ovat kokonaisuudessa Ympäristöministeriön sivulla.

Esimerkiksi yhden laulujoutsenen hinnaksi on määritelty 2 018 euroa ja naurulokin hinnaksi vastaavasti 101 euroa. Luettelon kallein hintalappu on tietysti saimaannorpalla, 9 755 euroa.

Kävelin viime viikolla yliopistolta kotiin ja matkan varrella kävelytiellä oli useitakin toukkia, eläviä ja kuolleita. En perhosia tai niiden toukkia tunne, mutta jos listan hintoja pystyttyisiin valvomaan tiukasti, olisi yksi noista vainaista perhosentoukista maksanut murhaajalleen mahdollisesti yli puolitoista tuhatta euroa.

Tienpäällä liikkuvat havaitsevat osuman saaneita pieneläimiä syksyisin enenemässä määrin. Tutkija Anne Manneri teki Tiehallinnolle tutkimuksen pienten ja keskikokoisten selkärankaisten tieliikennekuolemista (pdf, 2002) ja tuli tulokseen, että liikenteessä kuolee vuosittain 3 - 7 miljoonaan pienläintä, laskumallista riippuen. Yleisimmin nähtyjä siiliä, oravia, supia luvusta on vain pieni osa. Suurin osa on lintuja. Kuitenkin, yliajetuista siileistäkin jokainen on määritelty sadan ja yhden euron arvoisiksi.

Eletääs ihmisiks.

np: Deathrow - Raging Steel lp