Rauhaa, rakkautta ja death metallia

maanantaina, lokakuuta 11, 2004

Slayer-this-Slayer-that: Bootlegit

Lista Slayerin keikoista tehdyistä bootleg-äänityksistä on loputon. Internetin parhaalta Slayer-sivulta Slayerizedista löytyy listat julkaistuista CD- ja LP-bootlegeista, runsaudestaan huolimatta listoja voi pitää korkeintaa viitteellisinä.

Julkaisemattomia bootlegeja on satoja ja satoja. Aiemmin tape trading -piireissä saattoi törmätä listoilla pieniin määriin Slayer-keikkoja; nyt p2p-aikaan äänitykset leviävät paljon nopeammin.

Ehkä tunnetuin bootlegina leviävä Slayer-äänite on "The Ultimate Revenge - Live at Studio 54" -video. Nauha on julkaistu VHS:nä joskus 1980-luvulla (nauhalla olivat mukana myös Exodus ja Venom), mutta sen koommin sitä ei ole alkuperäisenä ollut saatavina. Slayer osuus käsittää neljä biisiä ja haastatteluja, ja vuosi oli siis 1985.

Vertaisverkoissa liikkuu myös mielenkiintoinen "Live at Woodstock 1983" - video. Woodstock-klubilla 27.8.1983 soitettu keikka johti siihen, että Slayer pääsi Metal Bladen "Metal Massacre 3" -kokoelmalle ja myöhemmin levyttämään yhtiölle. Lavan edessä on arviolta 15 ihmistä ja heistäkin osa haahuilee pois. Jo vuosi siitä meininki oli hieman muuttunut...

Audiobootlegeista suosikkini on hollantilaisella Dynamo-festareilla äänitetty keikka toukokuussa 1985. Slayer soitti tuolloin Dynamossa kaksi keikkaa, festari oli tuolloin vielä sisätiloissa, ja soitti molemmilla kerroilla melkein kokonaisuudessaan kaksi ensimmäistä levyään ja "Haunting the Chapel" - ep:n. Keikoista on useita eri bootlegeita, yhdistävänä tekijöinä harvinaisen tasokas äänenlaatu ja aito tekemisen meininki bändin soitossa.

Slayer-bootlegien keräykseen löytyvä energia on erikoista sikäli, että bändin keikat eivät ole kovinkaan yllätyksellisiä: Pitkään Hell Awaits oli avausbiisi, Captor of Sin toinen. 1990-luvulla ei tullut mitään, jos War Ensemble ei ollut kolmantena ja Raining Bloodia, Altar of Sacrificea ja Jesus Savesia ei soitettu putkeen. Ja tietysti Angel of Death pitää säästää aina viimeiseksi, Chemical Warfare toiseksi viimeiseksi ja Mandatory Suicide ennen sitä.

Suurin mielenkiinto onkin Tom Arayan välispiikeissä: 1980-luvun puolivälissä Necrophiliac-biisi esiteltiin legendaariseksi nousseella "How many of you are into older women?" -spiikillä. Koska Lupatarkastaja on perheblogi, en jatka siteeraa spiikkiä kokonaisuudessaan.

Myös kaikista Slayerin tähänastisista Suomen keikoista on olemassa bootleg-äänitykset. Provinssirockin keikan äänitti itse Yleisradio ja se lähetettiin radiossa jouluna 2002.

Jos Slayer-buutsit kiinnostavat, kannattaa tarkkailla mm. Slayerizedin foorumia, jonka kautta saa linkkejä video- ja audioäänityksiin.

np: Sanctuary - Refuge Denied lp