Rauhaa, rakkautta ja death metallia

tiistaina, marraskuuta 16, 2004

Väli-Suomen lehtien ulkoasu-uudistus

Visuaalisen journalismin maisteriohjelmalaiset kävivät tänään Tourulassa sanomalehden ulkoasu-uudistusseminaarin merkeissä. Itse osallistuin parin tunnin tilaisuuteen ensisijaisesti mielenkiinnosta. Hieman toissijaisemmin hain rivien välistä ideoita uudistustyön tekemiseen käynnissä olevalle lehtiuudistuskurssille. Siitä lisää vuoden vaihteen jälkeen.

Seminaarin case oli Keskisuomalaisen, Savon Sanomien ja Karjalaisen viime vuonna valmiiksi saama yhtenäinen ulkoasu-uudistus.

Kaikki kolme lehteä ovat saman omistajan ja uudistuksen tarve lähti osittain linjan yhtenäistämisestä, mikä mahdollistaisi sivuvaihtojen tekemisen helpommin. Tärkeimmäksi syyksi ulkoasu-uudistukselle määriteltiin kuitenkin lehden saattaminen tähän päivään, modernisointi. Keskisuomalainen ajoitti myös sisältöuudistustaan samaan saumaan. Syy on selvä: lehti haluaa raflaavimmilla otsikoilla enemmän nuoria lukijoita.

Ulkoasu suunniteltiin niin, että sitä käytettäisiin vuoteen 2010 saakka. Parasta ennen -päiväys on enemmän päätös kuin taittomallin suunnittelemista niin, että se kestäisi aikaa ja uusia kehitysideoita seuraavat 6-7 vuotta.

Ulkoasu-uudistusprojektiin palkattiin skottilaiset päänikkarit, Terry Watson ja Ally Palmer. Seminaarissa Savon Sanomien Seppo Roth esitteli skottien kolme vahvaa pääteesiä:
  1. Selkeä juttuhierarkia. Tämä saa lukijan kokemaan saavansa enemmän ja arvokkaampaa uutisointia.
  2. Yksinkertaistettu taitto. Lukija näkee vain otsikot ja kuvat, ei taittotaidetta.
  3. Tiukat ulkoasusäännöt. Ne antavat aikaa sisällön toimittamiselle (engl. editing)
Kohtaan kolme liittyvät tyylikirjat ovat jotain, mitä haluaisin omistaa. Ne tyylikirjat, joita olen nähnyt vaikuttavat niin täsmällisiltä toimittajanoppailta, että niille voisi kuvitella myyntipotentiaaliakin. Ostaisin omana mustasta pörssistä, jos joku myisi...

Pitäisi lukea kyseistä kolmea lehteä säännöllisemmin, tai edes tarkastella niiden ulkoasun yhdenmukaisuutta. Tavoitteiden ollessa modernisointi ja yhdenmukaisuus, pidän projektia onnistuneena.

Lisäksi, Keskisuomalaisen ja Savon Sanomien kohdalla myös lukijamäärät - ei siis tilaajamäärät - olivat kasvaneet tuhansilla. Sitäkin voi pitää onnistumisen merkkinä.

np: June Panic - Hope You Fail Better cd