Rauhaa, rakkautta ja death metallia

torstaina, maaliskuuta 24, 2005

12 Ton Method ja dodekafonia

Viimeisimmän Terrorizerin kylkiäis-cd johdatti lontoolaisen 12 Ton Method -yhtyeen jäljille. Bändi kuvailee tyyliään 1920-luvun metalliksi: "The world needs to know about the liberation of dissonant music that finally led to the birth of Metal in 1923. Yes, you heard correctly. Metal was born in 1923, and 12 Ton Method has the proof!" Että näin.

Tyyli tulee yhtyeen suuresti kunnioittaman itävaltaissyntyisen säveltäjän Arnold Schönbergin kehittämästä kaksitoistasäveljärjesttelmästä eli dodekafoniasta. En tiedä mitä se tarkoittaa, mutta musiikin teorista tietävät voivat pitää tätä artikkelia ja siellä olevia linkkejä valaisevina. Jollei asia ole jo tuttu juttu. Yhtye menee Schönbergin palvonnassa ajoittain jo hieman liiankin pitkälle, sillä: "I am the Spirit of Arnold Schoenberg, and the extremely proud 12 Ton Method founder, mentor and webmaster of this site." Että näin.

Tällaiselle tavalliselle märkäkorvalle 12 Ton Methodin musiikki on jostain hitaan ja keskitempoisen death metallin suosta ammentavaa, lisänytkytyksillä jotka tuovat mieleen osan trendikkäitä deathcore-bändejä. Laulu on perusörinä. Bändin onneksi heidän musiikissaan on viehätystä. Hitaus ja raskaus yhdistettynä kumpuilevaan, vaihtelevaan riffittelyyn pitää mielenkiintoa yllä - riffeissä on tarttuvuuttakin. Nyt kun joku vielä kertoisi missä tässä on sitä dodekafoniaa...
12 Ton Method - "Liszt" mp3
12 Ton Method - "Beethoven" mp3