Rauhaa, rakkautta ja death metallia

maanantaina, lokakuuta 11, 2004

Esikoislevy-meemi

SchizoBlog jatkoi viime viikolla esikoislevy-meemiä (meemin polku on Schizon viestissä). Pakkohan minun on siihen vastata. Kantavana ideana oli listata loistavat debyytit, jotka samalla edustavat yhtyeen tuotantoa parhaimmillaan:

1. The Haunted - The Haunted (1998)
- Debyyttilevyjen äiti, isä ja anoppi! Älytön avaus! Levyn meriittilistalle voi laskea esimerkiksi thrash metallin kasvojen kohotuksen, jolla tyylin elinkaari kasvoi alkuperäisestä 1983-1990 -jaksosta 1983-(määrittelemätön) -jaksoon. Levy ei voi myöskään kuunnella rauhallisesti paikoillaan. Helppo sijoittaa listan ensimmäiseksi, koska kyseessä on maailman paras levy.

Mp3: Undead (demoversio, mutta silti)

2. Musta Paraati - Peilitalossa (1983, uudelleenjulkaisu 2001)
- Kuulin Peilitalossa-levyn ensimmäisen kerran vasta ostettua uudelleenjulkaisun, mutta se ei vähennä levyn merkitystä minulle lainkaan. Hienointa Peilitalossa on se, että siinä on kaikki kohdallaan: soittimet, kappaleiden osat, sanat ja laulusovitukset. Levyä ei uskalla kuunnella kuin silloin tällöin, koska voi käydä pian niin, ettei kahteen viikkoon voi muuta ajatella kuuntelevansakaan. Hieno, kerta kaikkisen!

3. Morbid Angel - Altars of Madness (1989)
- Levy, jonka sisällön nerouden älysin vasta maaliskuussa 2000. Noloa. Immortal Ritesin ja Chapel of Ghoulsin kaltaisia death metal -biisejä ei vaan tehdä enää. Ei vaan tehdä. Nopea, ilkeä, innovatiivinen, rimaa nostava albumi. (En laske "Abominations of Desolation" -omakustannetta tässä Morbid Angelin debyytiksi, vaikka se sitä voisi ollakin)

Mp3: Immortal Rites (clip), Chapel of Ghouls (clip), Maze of Torment (clip)

4. Sanctuary - Refuge Denied (1987)
- Nelisenkymmentä minuuttia Heavy Metal Smilea ja pöytärummutusta. Sanctuaryn debyytti täydellinen sekoitus thrashia ja power metallia sopivan progressiivisella lähestymistavalla. Metallilevy, jolla on oikeita biisejä on aina hieno homma ja etenkin kun ne tulkitsee Warren Danen tasoinen vokalisti kovaa ja korkealta. Die For My Sins!

5. Vader - The Ultimate Incantation (1993)
- Vaderin Dark Age -video oli ensimmäisiä death metal -biisejä, mitä olen kuullut ja ehdottomasti ensimmäinen dm-video, mitä olen nähnyt. "The Ultimate Incantation" puolestaan on ensimmäisen rautaesiripun takaa lännessä äänitetty äärimetallia sisältävä albumi. Puolalainen Vader oli debyyttiin päästyään jo melkein kymmenenvuotias yhtye ja se kuuluu: polveileva riffittely, nopea rummutus ja kypsät sovitukset tekevät Vaderin debyytistä keulakuvayhtyeen parhaimman albumin.

Mp3: Dark Age, Dark Age -video (ram, > 7MB)

6. Deathchain - Deadmeat Disciples (2003)
- Kuopiolaisen deathrash-jyrän vuoden takainen debyytti ansaitsee päästä tälle listalle. Toivottavasti "Deadmeat Disciples" ei ole Deathchainia parhaimmillaan, vaan ainoastaan parhaillaan; jatkoa debyytille on luvassa vasta ensi vuoden puolella. Tämä debyytti sisältää kuitenkin reilut puolituntia sen verran tanakkaa turpiinvetoa ilman mahdollisuutta puolustautua, että spontaani "Wau..." on paikallaan.

Mp3: Chaos Wartech, March of the 1000 Legions, Skeletal Claws

Top 5:n kantaan liimautui äkkisiltään ainakin China Drumin Goosefair (1996), Children of Bodomin Something Wild (1997, ja aikuisten oikeesti!), Mana Manan Totuus palaa (1989) ja Loghin Everytime A Bell Rings An Angel Gets His Wings (2002).

np: Supergrass - In It For The Money cd