Rauhaa, rakkautta ja death metallia

perjantaina, lokakuuta 29, 2004

Logh - A Sunset Panorama

Ruotsalainen Logh on äänittänyt uuden albumin "A Sunset Panorama". Yhtyeen kotisivujen mukaan levy äänitettiin syyskuun 26. päivä kello 11 - 21 aikana (Bad Taste Records).

Intensiivinen ja varmaankin rosoinen äänitystapa viittaisi, että yhtye on palaamassa puoliaskelta takaisin debyyttilevyään "Everytime A Bell Rings An Angel Gets His Wings" päin. Itselleni kakkoslevy on ehkä kuitenkin piirun verran mukavampaa kuunneltavaa, vaikka debyytin soundiin (siis bändin) ja sisältöön liittyy runsaasti vahvempi biograafinen lataus.

Uutta levyä odotellessa tsekatkaa vanha matsku talteen.

np: OST - Kill Bill Vol. 1 cd

torstaina, lokakuuta 28, 2004

TV On The Radio - Staring At The Sun video

TV On The Radion Staring At The Sun kiersi päässäni kehää tänään ja pahasti. Erikoinen kappale. Erikoisen tarttuva kappale. Video (mov, n. 8 MB) on perussettiä, mutta jos ei ole bändiä/biisiä aiemmin ole kuullut niin onhan se mukavampi aloittaa kuvan kera.

np: Mana Mana - Livenä Räkäfestissä 2001 cd

Luuvitonen Extra - Nykänen (vko 44 : 2)

Urheilusankari Matti Nykäsen tämänpäiväisen mediahuuman aiheuttamana päätin koota Luuvitosextran ikävistä asioista mitä ihmiset voivat toisilleen tehdä suutuspäissään.

Ei mitään kaunista.

Rytmihäiriö - 50 puukoniskua
(mp3, 3,1 MB, ep:ltä "Surmaa kännissä")

Municipal Waste
- Knife Fight
(mp3, 1,2 MB, via Earache, levyltä "Waste 'Em All")

Backstabbers Incorporated - I Dont Care How Many Times You've Seen Fight Club, You Are Not Tyler Durden
(mp3, 1,7 MB, levyltä "Kamikaze Missions")

Cannibal Corpse - I Will Kill You
(mp3, 2,3 MB, levyltä "Gallery of Suicide")

Supermachiner - Grant Me Strenght
(mp3, 9,2 MB, via Convergecult, levyltä "Rise Of The Great Machine")

Edellinen: Luuvitonen - HC

Turskanpurijat

Niin ne ajat muuttuvat.

"We are not into the whole image thing anymore, so being portrayed as fishermen is really OK."

Norjalaisen Enslaved-yhtyeen pääjehu Grutle Kjellson ei enää välitä. Image is nothing, fishing is everything. Vertaile: ennen ja nyt.

Maailman taitavin viikinkimetalliyhtye julkaisi myös uuden levyn. Levyllä soittaa ensimmäistä kertaa uusi rumpali, joka - yllätys, yllätys - tunnettiin yhtyeen tuttavapiirissä aiemmin vain kovana kalastajana.

Hassuja ovat, mutta musiikki on silti piraijantappavaa.

keskiviikkona, lokakuuta 27, 2004

Luuvitonen - HC (vko 44)

Viikko sitten Luuvitonen vasta taputteli poskille, nyt vedetään turpiin.

Mukana on viisi bändiä, joiden kohdeyleisö on jossain hard core -kentässä, mutta ilmaisu kuitenkin vivahteikkaasti monipuolista. Pääpaino on kuitenkin tarttuvassa mätössä eli voiman käyttäminen on yhtyeille sallittua ja suotavaa. Cult Of Lunankin biisi heidän ekalta levyltään sopii joukkoon sulavasti.

Siitä vaan järjestykseen:

Converge - Eagles Become Vultures
(mp3, 3,1 MB, levyltä "You Fail Me")

Complete - Died Like A Hero
(mp3, 3,4 MB, levyltä "All Systems Go")

Endstand - Soul Too Cold
(mp3, 3,6 MB, levyltä "Burning Bridges")

Security Threat - Refusal
(mp3, 2,4 MB, mini-cd:ltä "The Order")

Cult Of Luna - To Be Remembered
(mp3, 4,2 MB, levyltä "Cult Of Luna")

Viime viikon: Luuvitonen - post-rock

Opettaja, opettaja

Opetin tänään Photoshopin käyttöä nuoremmilleni, vaihtelevalla menestyksellä. Muistellen niitä kertoja, kun itse kuunteli Photari-opetusta, tietää että eihän siitä puhetulvasta mitään ymmärrä. Pitää tehdä. Mutta jos ei ole opetettu miten tehdä, ei osaa. Itse olen oppinut Photarin saloja viettämällä ohjelman parissa satoja tunteja; samanlaista opiskelutapaa ei varmasti voi odottaa kaikilta.

Toinen takuuvarma ongelma, mikä aina sattuu opetus/esitelmätilanteessa:

- Kotona tämä kyllä meni mun koneella just niinku piti, mutta nyt tässä on jotain. Ootas...

Ja se on tympeän noloa yrittää ratkaista ongelmaa silloin, kun tietää tekevänsä kaiken jo oikein.


np: The Haunted - Revolver cd

tiistaina, lokakuuta 26, 2004

"Laulakaa Sininen ja valkoinen!"

John Peel 1939 - 2004

Maailman legendaarisin radio-dj, englantilainen John Peel kuoli sydänkohtaukseen tänään. Surullinen uutinen, joka saa samalla miettimään, miten yksi ihminen voi tehdä elämänsä aikana järkyttävän merkittävän, monipuolisen, ihaillun ja vaikutusvaltaisen uran soittamalla radiossa lempimusiikkiaan. Toista Peeliä ei tule.

En ikinä kuunnellut Peelin ohjelmia, joten minuun hänen työllään ei ole ollut suoraa vaikutusta. "Peel Sessions" -levyjä olen muutaman kuullut; vuosien aikana Peelin luona kävi äänittämässä satoja yhtyeitä pop-musiikin laidasta yli toisen laidan, Carcassista Aavikkoon. Peelin kuuntelijoille viehätys oli varmasti hänen kykynsä tuoda esille kaikenlaista uutta musiikkia, oli se sitten kokeellista elektroa tai brutaalia death metallia.

Muistan lukeneeni Rumbasta Peelin haastattelun joitain vuosia sitten. Mies kuvaili levykokoelmaan laajahkoksi, koska useat levy-yhtiöt lähettävät hänelle näytekappaleet kaikista levyistään. Kuuntelemattomiakin levyjä oli tuhansia, kaikkiaan vinyylejä oli muistaakseni yli 50 000 ja CD-levyjä lähes yhtä paljon. Peel rakensi taloonsa lisäsiiven saadakseen kokoelman mahtumaan taloon ja pian - symmetrian vuoksi - piti taloon rakentaa jo toinen lisäsiipi. Kun tyttären hevonen kuoli, oli konia hädin tuskin viety tallista pois, kun Peel naulasi seiniin levyhyllyjä.

Toivottavasti tuota kokoelmaa käsitellään nyt arvokkaasti. 40 vuoden ajan koottuna sillä on mittaamaaton kulttuurihistoriallinen arvo.

np: The Haunted - Revolver cd

perjantaina, lokakuuta 22, 2004

Sailasta

Raimo Sailas iskee jälleen: "tuet pois huippu-urheilulta ja urheiluasiat pois opetusministeriöltä, koska huippu-urheilulla ei ole mitään tekemistä opetuksen ja kulttuurin kanssa".

Näillä keinoin ainakin Suomen menestys arvokisoissa saataisiin kasvamaan, joo. Urheilu tai huippu-urheilu eivät todellakaan ole erossa opetuksesta tai kulttuurista. En viitsi edes aloittaa: nuorten esikuvat, kansallinen itsetunto ja omakuva, tiimityön kehitys, työkyvyn uusintaminen...

Raimo taisi olla aina se, joka valittiin pesäpallojoukkueeseen viimeisenä.

The Haunted - All Against All video



Tällä viikolla laitoin The Hauntedin uuden levyn cd-soittimeen ja periaatteessa teippasin luukun asentoon kiinni. Peter Dolvingin paluu ja musiikin monipuolistuminen ovat tehneet bändille isoa hyvää, on hienoa kuunnella uutta The Haunted-levyä samalla innolla kuin debyyttiä aikanaan. "Revolver" tulee olemaan ehkä vuoden kovin levy, ei auta.

Levyn pliisuimmasta vedosta tehty video All Against All (avi, yli 50 MB, codecit kuvalle, äänelle) on laitettu jakoon. Dolvingin karisma puree, jokseenkin vihaisen oloinen mies. Mitä jos hän ei söisi lääkkeitään?

EDIT: Bändi ei saanut levy-yhtiön siunausta videon jakamiselle ja näin ollen linkki on kuollut.

np: Endstand - Burning Bridges cd

torstaina, lokakuuta 21, 2004

Mainonnan viikko

Osuipa silmääni Minimoin mainoskortti, jossa oli uudelleenlämmitelty versio (pdf) Gallen-Kallelan v. 1907 suunnitelemasta "Bil Bol" -automainoksesta. Neidonryöstö vie aina huomionkin.

Kortti mainosti Mainonnan viikkoa. Helsingin Bio Rexissä on ensi viikolla tarjolla vaikka mitä. Siitä seuraavalla viikolla tapahtuma siirtyy Tampereelle, mutta Mansesterin ohjelma jäi ainakin nettisivun mukaan hieman varjoisaksi.

Meinasin vaan, että kun Tampereella on perjantaina 5.11. journalismikritiikkiseminaari Valokuvan valta ja politiikka, jonne ajattelin osallistua, olisi voinut samalla täydentää kuvaviestinnän tulvaa yhdelle päivälle myös mainoksilla. Ehkä ei sitten tarvitse.

np: Complete - All Systems Go cd

Kysyn Vaan?

Eilen se iski salaman lailla, huomasin että Kysyn Vaan ei ole ollut Pamauksessani pitkään aikaan. Nyt tarkistin ja se oli todellakin kadonnut. Itse asiassa koko blogi on kadonnut! Sinä ystävällinen sielu, kerro minulle, mitä tapahtui?

Keväällä tallensin Kysyn Vaanin tekstejä yhden perheraamatun tarpeisiin. Pitäisikö ne nyt julkaista perinnekirjana:

"PERJANTAI. Pähkähullu teoriasi siitä, että teleoperaattorit hallitsevat puhelintasi, ei enää tunnukaan niin pähkähullulta, kun löydät Soneran logon kännykkäsi ruudulta."

np: The Haunted - One Kill Wonder cd
(koska Revolveria ei voi kuunnella kuudesti peräkkäin)

keskiviikkona, lokakuuta 20, 2004

Luuvitonen - post-rock (vko 43)

Homman nimi on tämä: Tasasta tahtia blogiini ilmestyvien mp3-linkkien lisäksi aion jatkossa postata kerran viikossa Luuvitosen. Musiikkityylit vaihtelevat, ainoana tavoitteena on saada kuitenkin yhdestä iskusta aina kokonaisuus.

Yritän välttää Luuvitosissa jo aiemmin postaamiani linkkejä, mutta mikään ei ole pyhää ja toistoakin voi ilmetä.

Tämän viikon valinnat menevät fiilistelyosastolle: post-rockia eli isoja kappaleita, vähän sanoja, mutta paljon toistoa ja draamantajua.

Lataa kappaleet valmiiksi ja soita allaolevassa järjestyksessä. Siinä reilu puolituntinen vierähtää kivasti.

Plainfade - Datura
(mp3, 7,2 MB, promodemolta "Datura")
Grails - Burden of Hope
(mp3, 5,5 MB, levyltä "The Burden of Hope")

From Monuments To Masses - To Z (Repeat)
(mp3, 6,2 MB, levyltä "The Impossible Leap In One Hundred Simple Steps")

Mono - Halcyon Days
(mp3, 7,8 MB via Insound, levyltä "Walking Cloud And Deep Red Sky, Flag Fluttered And The Sun Shined")

Sigur Rós - Untitled #8
(mp3, 13,6 MB, levyltä "( )")

tiistaina, lokakuuta 19, 2004

Cult Of Luna kiertueelle Suomeen

Umeån poikain Cult Of Lunan piti suunnitelman A mukaan soittaa yksi keikka Vaasassa lokakuun lopulla. Ilmeisesti tämä keikka nyt perutaan ja korvataan kokonaisella Suomenkiertueella juuri joulun alla 14. - 19.12.2004. (via Chambers Magazine)

Toivotaan, että uusin levy "Salvation" aukeaa minulle siihen mennessä. 75-minuuttinen kun on iso pala niellä.

maanantaina, lokakuuta 18, 2004

Nasum - Wrath video

Nasumin uran ensimmäinen promovideo kappaleesta Wrath saapuu tässä: quicktime ja real media.

Video on lähes normaali soittovideo ja biisikin on Nasumin biisiksi suorastaan balladiosastoa. Varmaan levyn muun materiaalin seassa tommonen hitaampi biisi toimii, mutta videovalinnaksi vähintään outo.

Slayer - The Unholy Alliance, Helsinki 17.10.2004

Slayer on parhautta. Enää Slayer-keikka ei ole suuri henkinen pyhiinvaellus, se on jo tehty, mutta se on kuitenkin pyhä tapaaminen, jota ei ole varaa jättää väliin.

Tämänkertainen Slayer-keikka meinasi mennä pielee. Lippuhässäkässä käteen jäi surkeat paikat hattuhyllyltä, mistä ei esimerkiksi nähnyt pellin kulmaa rumpukorokkeelta. Siltä etäisyydeltä Jeesuksen toinen tuleminenkin olisi jättänyt kylmäksi. No, onneksi permannolle pääsi livahtamaan pienellä kyttäämisellä ja näin Slayer-elämys sai ansaitsemaansa fyysisyyttä. Meno permannolla oli lavan edustalla villiä, mutta sivuilla varmasti turvallisempaa mitä se olisi ollut hattuhyllyllä; Imperiumin keskustelun perusteella, joku kynsi jäähalliin jyrkkiä betonirappuja alas naama edellä ja se varmasti sattui.

Slayerin 75-minuuttinen oli taattua parhautta, laatua, metal par excellance. Setti alkoi uusimman levyn Disciple-biisillä, mutta sen jälkeen ei palattukaan enää vuoden 1989 jälkeen sävellettyihin biiseihin. Pääpaino oli "Seasons In The Abyss" -levyllä (neljä biisiä) ja tietysti "Reign In Blood":illa (3), mutta vanhempaakin materiaalia kuultiin mukavasti ja etenkin mukavan poikkeuksellisesti: At Dawn They Sleep ja Fight Till Death eivät ole tietääkseni kuuluneet settilistaan enää vuosiin.

Tulevalla DVD:llä Slayer soittaa "Reign In Blood":in kokonaisuudessaan alusta loppuun. Nytkin moista uskalsin odottaa, etenkin kun Angel Of Death soitettiin ennen pakollista Raining Bloodia. Mutta ei kuitenkaan. Myös Raining Bloodin verisade-efekti oli jokseenkin laimea, kun katosta tippui minun havainnointikykyni mukaan ainoastaan hieman vettä, joka värjäityi valoissa punaiseksi. Mutta ei se haitannut.

Slayerin live-kunnosta on alkanut kuulumaan pelottavia kommentteja, esimerkiksi uutinen keskeytyneestä keikasta tällä kiertueella. Helsingissä Araya, King, Hanneman & Lombardo kuitenkin jyräsivät juuri niin ammattitaitoisesti kuin heiltä voi uskaltaa odottaa.

Haluaa nähdä uudestaan. Slayer on parhautta.

Slayer - Helsinki 17.10.2004

- Intro: Darkness of Christ
1. Disciple
2. War Ensemble
3. At Dawn They Sleep
4. Fight Till Death
5. Mandatory Suicide
6. Hallowed Point
7. Dead Skin Mask
8. Seasons In The Abyss
9. Chemical Warfare
10. Hell Awaits
11. South Of Heaven
12. Angel Of Death
13. Postmortem
14. Raining Blood

(Sonera Plazan juttu)

np: Aura Noir - The Merciless cd

torstaina, lokakuuta 14, 2004

Rotten Sound - Western Cancer mp3

Vaasalaisen Rotten Soundin tuleva "Exit"-albumi voi olla (ensi) vuoden grind-tapaus. Ensimmäinen nettilohkaisu Western Cancer (mp3) on ainakin sen verta tiukkaa pätäkkää, että mm. Ruotsin ylpeys Nasum joutuu koville.

Kai Hahtoa ei rumpujen takana hakkaa kukaan (!), ja muutenkin Rotisko on virittänyt itsensä hyvään kuntoon. "Murderworks" on saamassa ansaitsemansa jatkon.

Finnish Metal Expo 2005

Viime viikonloppuna Aamulehti uutisoi näyttävästi Suomi-metallista tulevaisuuden suurena vientiartikkelina. Alkuviikosta kuultiin uutinen Negativen sopimuksesta Roadrunner-levy-yhtiön kanssa: Negative ei tietääkseni metallia ole, mutta RR on perinteinen metallilafka.

Noise.fi uutisoi tammikuun lopulla 2005 järjestettävästä Finnish Metal Expo -tapahtumasta:

"Finnish Metal Expo järjestetään ensimmäistä kertaa tammikuun 28. ja 29. päivä Helsingin Kaapelitehtaalla. Finnish Metal Expo, lyhyesti FME, tarjoilee metallin parissa toimiville mahdollisuuden esitellä tuotteitaan ja osaamistaan, solmia uusia tärkeitä suhteita, tarkastaa uusia kykyjä sekä ennenkaikkea, saada vaikutteita ja tuoreita ideoita."

Kaari Amorphis'in "Tales From The Thousand Lakes" -albumin julkaisusta kymmenen vuotta sitten laskeutuu melko sopivasti FME:n tyyliseen tapahtumaan. Menestysesimerkkien valossa Suomi-metallilla menee nyt lujaa ja sen asian pönkittäminen Suomessa ei ole typerämpi tempaus. Laitan harkintaan osallistumisen FME-tapahtumaan.

Expon yhteydessä järjestetään myös Hilselinko-niminen bändikilpailu. Siinä on taas kaljaillan ideariihi päässyt käsistä.

np: Cult Of Luna - Salvation cd

The Haunted - Revolver (stream)

The Hauntedin neljäs albumi "Revolver" tupsahti levykaupan hyllylle eilen. Minä odotan omaa kappalettani vielä cdon.comin kautta: postitettu on, mutta laatikkoon ei ole vielä tullut (prkl).

Saksan Metal Hammer antaa kuunneltavaksi viisi biisiä levyltä streaminä: No Compromise, 99, All Against All, Sweet Relief ja My Shadow.

Minä en noihin koske, odotan postia...

Slayer-this-Slayer-that: Viimeinen nostatus

Kolme yötä jouluun on. Palataan asiaan maanantaina.

np: Aura Noir - The Merciless cd

tiistaina, lokakuuta 12, 2004

Huutokaupattavana: Diablon kesä-Taunus

Äijämetalliyhtye Diablo huutokauppaa kesäautona toimineen Ford Taunus '82:n. Myyntivoitto sijoitetaan hyväntekeväisyyteen; yhtyehän on aiemmin kerännyt rahaa syöpäjärjestöille osallistumalla syöpään menehtyneen Chuck Schuldinerin (Death) muistokonsertteihin.

Diablo-Taunuksessa on spesiaali harvinaislaatuisen pintakoristelunsa vuoksi. Auton mattamustasta maalipinnasta löytyy mm. Testamentin, Hypocrisyn, Nightwishin, Children Of Bodomin, Fear Factoryn, In Flamesin, Dismemberin, Motörheadin, Stray Catsin, Kari Peitsamon, Bam Margeran, Eläkeläisten, Lola Odusogan, Negativen, HIMin, Hanoi Rocksin, Angela McCoy'n, Wallu Walpion, Popedan, CMXn, Anatheman, Sentencedin ja Entombedin soittajien nimmareita.

Myös stereoihin jäänyt Judas Priestin Defenders of the Faith -kasetti kuuluu voittohuutoon.

np: Deathrow - The Raging Steel lp

maanantaina, lokakuuta 11, 2004

Esikoislevy-meemi

SchizoBlog jatkoi viime viikolla esikoislevy-meemiä (meemin polku on Schizon viestissä). Pakkohan minun on siihen vastata. Kantavana ideana oli listata loistavat debyytit, jotka samalla edustavat yhtyeen tuotantoa parhaimmillaan:

1. The Haunted - The Haunted (1998)
- Debyyttilevyjen äiti, isä ja anoppi! Älytön avaus! Levyn meriittilistalle voi laskea esimerkiksi thrash metallin kasvojen kohotuksen, jolla tyylin elinkaari kasvoi alkuperäisestä 1983-1990 -jaksosta 1983-(määrittelemätön) -jaksoon. Levy ei voi myöskään kuunnella rauhallisesti paikoillaan. Helppo sijoittaa listan ensimmäiseksi, koska kyseessä on maailman paras levy.

Mp3: Undead (demoversio, mutta silti)

2. Musta Paraati - Peilitalossa (1983, uudelleenjulkaisu 2001)
- Kuulin Peilitalossa-levyn ensimmäisen kerran vasta ostettua uudelleenjulkaisun, mutta se ei vähennä levyn merkitystä minulle lainkaan. Hienointa Peilitalossa on se, että siinä on kaikki kohdallaan: soittimet, kappaleiden osat, sanat ja laulusovitukset. Levyä ei uskalla kuunnella kuin silloin tällöin, koska voi käydä pian niin, ettei kahteen viikkoon voi muuta ajatella kuuntelevansakaan. Hieno, kerta kaikkisen!

3. Morbid Angel - Altars of Madness (1989)
- Levy, jonka sisällön nerouden älysin vasta maaliskuussa 2000. Noloa. Immortal Ritesin ja Chapel of Ghoulsin kaltaisia death metal -biisejä ei vaan tehdä enää. Ei vaan tehdä. Nopea, ilkeä, innovatiivinen, rimaa nostava albumi. (En laske "Abominations of Desolation" -omakustannetta tässä Morbid Angelin debyytiksi, vaikka se sitä voisi ollakin)

Mp3: Immortal Rites (clip), Chapel of Ghouls (clip), Maze of Torment (clip)

4. Sanctuary - Refuge Denied (1987)
- Nelisenkymmentä minuuttia Heavy Metal Smilea ja pöytärummutusta. Sanctuaryn debyytti täydellinen sekoitus thrashia ja power metallia sopivan progressiivisella lähestymistavalla. Metallilevy, jolla on oikeita biisejä on aina hieno homma ja etenkin kun ne tulkitsee Warren Danen tasoinen vokalisti kovaa ja korkealta. Die For My Sins!

5. Vader - The Ultimate Incantation (1993)
- Vaderin Dark Age -video oli ensimmäisiä death metal -biisejä, mitä olen kuullut ja ehdottomasti ensimmäinen dm-video, mitä olen nähnyt. "The Ultimate Incantation" puolestaan on ensimmäisen rautaesiripun takaa lännessä äänitetty äärimetallia sisältävä albumi. Puolalainen Vader oli debyyttiin päästyään jo melkein kymmenenvuotias yhtye ja se kuuluu: polveileva riffittely, nopea rummutus ja kypsät sovitukset tekevät Vaderin debyytistä keulakuvayhtyeen parhaimman albumin.

Mp3: Dark Age, Dark Age -video (ram, > 7MB)

6. Deathchain - Deadmeat Disciples (2003)
- Kuopiolaisen deathrash-jyrän vuoden takainen debyytti ansaitsee päästä tälle listalle. Toivottavasti "Deadmeat Disciples" ei ole Deathchainia parhaimmillaan, vaan ainoastaan parhaillaan; jatkoa debyytille on luvassa vasta ensi vuoden puolella. Tämä debyytti sisältää kuitenkin reilut puolituntia sen verran tanakkaa turpiinvetoa ilman mahdollisuutta puolustautua, että spontaani "Wau..." on paikallaan.

Mp3: Chaos Wartech, March of the 1000 Legions, Skeletal Claws

Top 5:n kantaan liimautui äkkisiltään ainakin China Drumin Goosefair (1996), Children of Bodomin Something Wild (1997, ja aikuisten oikeesti!), Mana Manan Totuus palaa (1989) ja Loghin Everytime A Bell Rings An Angel Gets His Wings (2002).

np: Supergrass - In It For The Money cd

Mana Mana - Kuolla Elävä

Mana Manan postuumi "Kuolla elävänä" -livelevy julkaistaan viimein keskiviikkona 13.10. Levy on äänitetty jo syksyllä 2001 bändin viimeisellä keikalla Tavastialla.

Nyt, pari vuotta Jouni Mömmön muistolle julkaistun "Murheen laakso" -levyn jälkeen, livelevyn julkaisu tuntuu hieman ontuvalta idealta. Liven piti ilmestyä heti alkuvuodesta 2002, mutta jostain syystä se vaan on viivästynyt näinkin paljon. Mömmön ja Mana Manan nostaminen jälleen otsikoihin (mihin?) voi tuntua vastenmieliseltä yhtyeen ystäville, sen verran pyhästä asiasta on kyse.

Levyn ostaminen ei ole kuitenkaan hankalaa: tekstiviestillä tilattaessa levy kolahtaa luukusta kympillä.

Slayer-this-Slayer-that: Bootlegit

Lista Slayerin keikoista tehdyistä bootleg-äänityksistä on loputon. Internetin parhaalta Slayer-sivulta Slayerizedista löytyy listat julkaistuista CD- ja LP-bootlegeista, runsaudestaan huolimatta listoja voi pitää korkeintaa viitteellisinä.

Julkaisemattomia bootlegeja on satoja ja satoja. Aiemmin tape trading -piireissä saattoi törmätä listoilla pieniin määriin Slayer-keikkoja; nyt p2p-aikaan äänitykset leviävät paljon nopeammin.

Ehkä tunnetuin bootlegina leviävä Slayer-äänite on "The Ultimate Revenge - Live at Studio 54" -video. Nauha on julkaistu VHS:nä joskus 1980-luvulla (nauhalla olivat mukana myös Exodus ja Venom), mutta sen koommin sitä ei ole alkuperäisenä ollut saatavina. Slayer osuus käsittää neljä biisiä ja haastatteluja, ja vuosi oli siis 1985.

Vertaisverkoissa liikkuu myös mielenkiintoinen "Live at Woodstock 1983" - video. Woodstock-klubilla 27.8.1983 soitettu keikka johti siihen, että Slayer pääsi Metal Bladen "Metal Massacre 3" -kokoelmalle ja myöhemmin levyttämään yhtiölle. Lavan edessä on arviolta 15 ihmistä ja heistäkin osa haahuilee pois. Jo vuosi siitä meininki oli hieman muuttunut...

Audiobootlegeista suosikkini on hollantilaisella Dynamo-festareilla äänitetty keikka toukokuussa 1985. Slayer soitti tuolloin Dynamossa kaksi keikkaa, festari oli tuolloin vielä sisätiloissa, ja soitti molemmilla kerroilla melkein kokonaisuudessaan kaksi ensimmäistä levyään ja "Haunting the Chapel" - ep:n. Keikoista on useita eri bootlegeita, yhdistävänä tekijöinä harvinaisen tasokas äänenlaatu ja aito tekemisen meininki bändin soitossa.

Slayer-bootlegien keräykseen löytyvä energia on erikoista sikäli, että bändin keikat eivät ole kovinkaan yllätyksellisiä: Pitkään Hell Awaits oli avausbiisi, Captor of Sin toinen. 1990-luvulla ei tullut mitään, jos War Ensemble ei ollut kolmantena ja Raining Bloodia, Altar of Sacrificea ja Jesus Savesia ei soitettu putkeen. Ja tietysti Angel of Death pitää säästää aina viimeiseksi, Chemical Warfare toiseksi viimeiseksi ja Mandatory Suicide ennen sitä.

Suurin mielenkiinto onkin Tom Arayan välispiikeissä: 1980-luvun puolivälissä Necrophiliac-biisi esiteltiin legendaariseksi nousseella "How many of you are into older women?" -spiikillä. Koska Lupatarkastaja on perheblogi, en jatka siteeraa spiikkiä kokonaisuudessaan.

Myös kaikista Slayerin tähänastisista Suomen keikoista on olemassa bootleg-äänitykset. Provinssirockin keikan äänitti itse Yleisradio ja se lähetettiin radiossa jouluna 2002.

Jos Slayer-buutsit kiinnostavat, kannattaa tarkkailla mm. Slayerizedin foorumia, jonka kautta saa linkkejä video- ja audioäänityksiin.

np: Sanctuary - Refuge Denied lp

Teräsmieskin voi kuolla

Näyttelijä, teräsmies Christopher Reeve on kuollut.

Muiston kunniaksi pidän tänään hienoa Teräsmies-paitaani ja kuuntelen Teräsbetonia. Kaivakaa tekin omat paitanne esiin.

perjantaina, lokakuuta 08, 2004

Deicide kiertueelle Suomeen

Juuri kun Cannibal Corpsesta on selvitty maailman ehkä toiseksi suosituin death metal -orkesteri Deicide saapuu Suomeen marraskuussa . Yhtyeenhän piti kiertää Suomessa jo kesäkuussa, mutta silloin - huhujen mukaan - ilman ilmastointivarusteita ollut keikkabussi ei kelvannut bändille

17.11. - Tavastia, Helsinki
18.11. - Lutakko, Jyväskylä
19.11. - TBA, Oulu

Slayer-this-Slayer-that: Maailman ainoa riffi

Slayer - Raining Blood


|---------------------------|---------------------------------|
|---------------------------|---------------------------------|
|---------------------------|---------------------------------|
|---------8-9-8---8-7---7-6-|---------8-9-8---8-7---7-6-------|
|-------7-------9-----8-----|-------7-------9-----8-----------|
|-0-0-0---------------------|-0-0-0---------------------------|
. . . . . .

torstaina, lokakuuta 07, 2004

CMX - Cloaca Maxima II

CMX:n kysy-palstalta bongattua:

[5.10.2004]
Tuleeko tuo "Kauneus pettää" kappale CM 2:lle? Ja kyllä, kysyn tätä tosissani.

Niinhän sinä kysyt. Ja sinne tulee myös "Olet Tässä", "Päämäärä" ja "Pyörivät sähkökoneet '04".


Pyörivät Sähkökoneet '04! Jumalauta heviä! Hienoa, hienoa, hienoa... Pyörivät Sähkökoneet ('90) on ensimmäinen CMX-kappale ikinä mitä olen kuullut, ja muutenkin tuo typeränsimppeli hevirenkutus on tärkeä osa biografista CMX-historiaani.

Nyt on jokin oikea syy, tavan lisäksi, ostaa CMX:n tuleva julkaisu.

np: Mono - Walking Cloud And Deep Red Sky, Flag Fluttered And The Sun Shined

Slayer-this-Slayer-that: Tattoo The Planet & Provinssirock

Kahden vuonna 1998 soitetun keikan jälkeen Slayer palasi Suomeen vasta syksyllä 2001. Kiertueen nimi oli Tattoo The Planet ja Panteran piti esiintyä toisena pääesiintyjänä. (Pantera soiti Nummirockissa 1998 heti Slayerin jälkeen.)

Keikkapäivä oli 4.10.2001. Vajaa kuukausi aiemmin Slayer oli julkaissut uuden - viimeisimmäin - albumin "God Hates Us All". Yhdysvaltain julkaisupäivä oli tiistai 11.9.2001, päivä jolloin telkkarista tuli paljon uutisia. Levyn sanoitukset maalasivat piruja seinille jälleen hieman painavimmin vedoin, ja pian levyn nimikin väännettiin muotoon "God Hates Us A(ll)":

Hell is home on the concrete where the city bleeds
America - home of the free - land of fucking
disenchantment (Cast Down)

WTC oli Panteralle liian kova paikka ja he peruivat keikan vedoten lentopelkoon, kuten myös toinen jenkkibändi Static-X. Bändi oli kuitenkin WTC:n tapahtuessa jo Euroopassa, joten ainakaan mannerten välistä lentoa ei olisi tarvinut tehdä. Kerry King tilitti aiheesta MoonTV:n 667-ohjelmassa ja jotenkaan Pantera ei saanut kauhean hyvää arvosanaa rohkeudestaan. Uudet lämppärit olivat Amorphis, In Flames ja Cradle Of Filth.

Jäähallin keikka oli rautaa. "God Hates Us All" on levynä voimakas ja osoitti, että Slayer vanhenee arvokkaasti, mutta myös vihaisesti. Kerrankin uusia biisejä oikein odotti. Keikka oli myös viimeinen Suomenvierailu rumpali Paul Bostaphin kanssa.

Slayer palasi Suomeen jo seuraavana kesänä, tällä kertaa alkuperäisen rumpalin Dave Lombardon kanssa. Tapahtumapaikkana oli Provinssirock, Seinäjoki.

Kun Darkness Of Christ -intro jyrähti Seinäjoella ja Disciple alkoi (video) , minä olin Jukolan viestissä. Se oli sitä priorisoimista. Lisäksi Jukola on hieno tapahtuma.


Slayer - Tattoo The Planet, Jäähalli, Helsinki, lokakuun 4. päivä 2001

1.
Darkness of Christ

2. Disciple

3. War Ensemble
4. Postmortem
5. Raining Blood
6. Hell Awaits
7. Die By the Sword
8. Dittohead
9. Stain of Mind
10. Bloodline
11. God Send Death
12. Dead Skin Mask
13. Seasons in the Abyss

14. Captor of Sin
15. Mandatory Suicide
16. Chemical Warfare
17. South of Heaven
18. Angel of Death


np: Carcass - Symphonies of Sickness cd

keskiviikkona, lokakuuta 06, 2004

Erään ajanjakson loppu

Minulla ei ole enää autoa. Huraa! Huraa! Huraa!

Keväällä 1998 isoveljeltäni ostama ensimmäinen autoni Seat Ibiza (synt. 1989 Barcelonassa) on poistunut meidän kotipihasta. Ajoin autolla noin 30 000 kilometriä, mutta se riitti vakuuttamaan, että Ibiza ei ole, noh, paras auto Suomen talveen.

Tiedostin jo autoni vetelevän viimeisiään ja sainkin idean. Kirjoitin Seat-tehtaille elokuussa, että mitä jos ns. toisin auton kotiin, ajaisin sen viimeisen matka, läpi Euroopan, kunniallisiin hautajaisiin Barcelonaan:
I'd like to ask, if I one day show up at the gates

of Seat factory,
would
you welcome me and my party,
and take my Seat and give it the final blow?

How does this sound? This whole idea started as a joke,
and is a bit out of
my league,
but it sounds so crazy it have to be good.


Muutaman päivän päästä sain vastauksen:

Dear Mr. Lampinen,

We acknowledge receipt of your email message and we regret sincerely
the
problems you have experienced with
your SEAT Ibiza.

With regard to your case, we would like
to inform you that we have
forwarded
your message to our
Importer in your country,
responsible for sales and
after-sales
matters, who will analyse
your case and determine the necessary
action.
Enää ei tarvitse lähteä seikkailuun (jos kutsua ei tule). Äiti osti uuden auton ja Seatin raadosta saatiin rahaa vaihdossa enemmän kuin neljä kertaa auton todellinen arvo.

Paistaa se aurinko paskakasaankin.

Tuli vuoren purkaus

Eilen jo yritin etsiä suoraa lähetystä St.Helens -tulivuorelta, mutta huonoin tuloksin. Blogi-isä Pinseri auttoi. Kiitos.

np: Q And Not U - Power Retail cd

tiistaina, lokakuuta 05, 2004

Slayer-this-Slayer-that: Want a cold handshake, Jeff?

Vuonna 1998 suomalaiset saivat Slayer-herkkua toisenkin kerran. Pian Nummirockin jälkeen ilmestyi Diabolus In Musica -albumi ja sen kiertueella Slayer saapui Helsingin Kulttuuritalolle joulukuun 2. päivänä.

Alkuperäiseksi lämmittelijäyhtyeeksi oli merkattu muuan System Of A Down, mutta he peruivat ja paikalla otti vaisu Sentenced: jo Nummirockissa Sentenced soitti tylsäksi käynyttä itsesäälimetalliaan juuri Slayeriä ennen.

Kultsan keikka oli rautaa! Noin kolmannesta rivistä nautittu keikka puristi mustelmille ja kannan irti buutsista, mutta 18-vuotiaan silmin se oli metallielämys par excellance. Kurottipa Tom Araya jopa yhden plektransa suoraan minun käteen!

Keikan jälkeen jäimme kaverieni kanssa odottelemaan Kultsan taakse, jospa näkisimme idolimme silmätysten. Huonosti vaatettuna, hiestä läpimärkänä alkutalven yössä meinasi tulla odoteltaessa kylmä, mutta lopulta - noin kahden tunnin jälkeen - saimme palkinnon. Araya oli lepposella tuulella, Kerry King ei niinkään. Näpit jäässä, käsi ojossa lähestyin Jeff Hannemania ja kysyin:

- Want a cold handshake, Jeff?
- No!! oli miehen vastaus ensin, mutta suostui hän pian tervehtimään.

Minulla oli vain kädet jäässä, eikä mitenkään metaforisesti.

Slayer - Kulttuuritalo, Helsinki, joulukuun 2. päivänä 1998

1. Bitter Peace
2. Death's Head
3. Evil Has No Boundaries
4. Hell Awaits
5. War Ensemble
6. Stain Of Mind
7. South Of Heaven
8. Raining Blood
9. Dittohead
10. Die By The Sword
11. Captor Of Sin
12. In The Name Of God
13. Dead Skin Mask
14. Seasons In The Abyss
15. Chemical Warfare
16. Mandatory Suicide
17. Angel Of Death
<><><>

maanantaina, lokakuuta 04, 2004

Viola - Violentia mp3

Oi ku lutusta!

Mainion Viola-yhtyeen uusi kappale Violentia on asetettu tarjolle yhtä lailla mainiolle It's A Trap! -sivulle. Kappale on lohkasu marraskuun alussa julkaistavalta "Viola ♥ Iconcrash" -split-EP:ltä.

Keväällä julkaistun "Tearcandy"-albumin katkeran makeat melodiat (Lovelights mp3) eivät ole vielä sulaneet ja uusi kappale vain muistuttaa, että Viola on nyt, tänään, 2004 Suomen lutuisin bändi. Saakeli. Tässä yksiössä romanttinen pop ei ole ikinä kuulostanut näin hyvältä.

Jyväskyläläiset: Ilokivi 3.12. - Viola w/ Suruaika, Iconcrash ja Cold Colours.

np: Mono - Walking Cloud And Deep Red Sky, Flag Fluttered And The Sun Shined cd

Saksalaista täsmällisyyttä

Siitäkin huolimatta, että tämä video on pyörinyt netissä jo vuosia annan linkin: Saksalainen trukkikoulutusvideo (wmv, 16 MB - kesto: 9 min.).

Siinä on saksan kieltä taitamattomallekin vauhtia ja vaarallisia tilanteita, etenkin jos on joskus nuoruuden herkkinä vuosina ihastunut Peter Jacksonin alkupään tuotannon estetiikkaan. Toki tämä viehättää myös heitä, jotka ovat tienanneet kesätyörahoja hurjastelemalla trukeilla varastossa. Kummelin Dille ja Jönssi jäävät kakkosiksi.

np: Depresy - Psychomantium Phenomenon cd

Office Building - Violent Heart

Tamperelaisen Office Building -yhtyeen tuleva albumi Violent Heart on kokonaisuudessaan kuunneltavissa ennakkoon yhtyeen sivuilla. Mukava idea, mukavan lunkia musiikkia.

Eipä tästä taida siltikään jaksaa innostua.

sunnuntai, lokakuuta 03, 2004

Slayer-this-Slayer-that: Ensimmäinen kerta Suomessa

Slayer esiintyy Helsingin jäähallissa kahden viikon kuluttua, sunnuntaina 17.10.2004. Mukana matkassa ovat myös Slipknot ja Mastodon.

Slayer on mielestäni maailman paras bändi, fakta jota saa lapsellisesti puolustaa ja jota ei voi vakavasti kyseenalaistaa. Slayer vain on. Tästä syystä on paikallaan pitää Slayer-this-Slayer-that -mantraa, jonka avulla nostatetaan tunnelmia näin sopivasti ennen h-hetkeä.

Slayer esiintyi ensimmäisen kerran Suomessa vasta juhannuksena 1998. Yhtyeen ensimmäisen levyn Show No Mercyn julkaisusta oli tuolloin kulunut 15 vuotta, joten suhteettoman kauan ensivisiittiä saimme odottaa.

Ensimmäinen keikka soitettiin Nummirockissa, ulkoilmassa ja jumalattoman lujaa. Jo ensimmäisen biisin "Hell Awaitsin" aikana oli selvä, että kyseessä on nimenomaan ns. eka kerta, ei paras kerta: 48 Marshall-vahvistimesta lähti niin luja mekkala, että se puuroutui pahemman kerran tuuliseen säähän, ja nähtiimpä eturivistä poistuvan elämänsä keikkaa odottavia Slayer-puritaaneja itkien pettymyksestä.

Viikko ensimmäisen Slayer-keikan jälkeen leikkasin hevitukkani. En enää tarvinnut sitä.


Slayer - Nummirock, kesäkuun 19. päivä 1998

1. Hell Awaits
2.
Captor Of Sin
3. War Ensemble
4. Death's Head
5.
Dead Skin Mask
6.
Dittohead
7.
Die By The Sword
8.
Stain Of Mind
9.
South Of Heaven
10.
Raining Blood
11.
Altar Of Sacrifice
12.
Jesus Saves
13.
Chemical Warfare
14.
Mandatory Suicide
15.
Angel Of Death

Zenit B - Made in U.S.S.R.

Vanhat kamerat kiinnostavat aina kirpputoreilla kierrellessä. Joskus voi halvalla (max. 1 euro) ostaakin yhden hyllynreunalle; nyt menin maksamaan 15 euroa, mutta tämä voi ollakin jo jotain.



Zenit B, neuvostoliittolainen järkäle, jota valmistettiin 1960-luvun puolesta välistä noin kymmenen vuotta eteenpäin, hieman alle 900 000 kappaletta. Optiikkana on Helios kiinteä 58mm/f2. Valovoimaa ainakin riittää!

Tarkastin kamerasta ennen ostamista, että se laukasin, suljin, suljinajat, aukot ja muu mekaniikka toimii. Nyt ensimmäinen filmi on ladattu ja kunhan ennättää, pitää testata jalustan kanssa aukkojen todellista toimivuutta. Mahdollisista valovuodoistakaan ei tietenkään voi tietää.

Onneksi netistä löytyi mukavasti tietoa ja faktaa kamerasta. Skannatuista manuaaleista voi olla hyötyä, kun yrittää tätä neuvostoliittolaista logiikka ymmärtää. Se voi olla liian yksinkertaista.

Toivottavasti tästä saa pelin.

np: This Empty Flow - Nowafter cd